EA en DICE kondigen Battlefield 1 aan

Uitgever Electronic Arts en ontwikkelstudio DICE hebben Battlefield 1 aangekondigd. Het spel draait om de Eerste Wereldoorlog, die volgens de studio gezien kan worden als de bakermat van moderne oorlogvoering, en verschijnt op 21 oktober voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Nadat de naam en releasedatum van het spel eerder op de avond al uitlekten, bevestigden EA en DICE tijdens een evenement in Londen dat de nieuwe Battlefield-game inderdaad Battlefield 1 heet. De uitgelekte releasedatum 18 oktober 2016 klopt deels; gamers die het spel vooruitbestellen zullen vanaf die datum kunnen spelen. Voor overige gamers geldt 21 oktober als releasedatum. Ook bleken eerder verschenen geruchten dat de game zich zou afspelen in de Eerste Wereldoorlog te kloppen. Daarmee is Battlefield 1 de eerste game in de franchise die draait om wat in Engeland The Great War wordt genoemd.

In de eerste vrijgegeven trailer, maar ook in korte gameplayfragmenten die alleen aan het publiek in de zaal werden getoond, liet DICE kort zien wat Battlefield 1 grofweg zal brengen. Daarbij staan grote veldslagen tussen 64 spelers centraal. Die veldslagen worden uitgevochten op allerlei verschillende plaatsen in de wereld, variërend van de bekende plaatsen waar gevochten is in West-Europa tot in de woestijnen van het voormalige Ottomaanse Rijk. Ook was duidelijk zichtbaar dat de gevechten zich op land, in zee en in de lucht zullen afspelen, wat gebruikelijk is in Battlefield-games.

In de getoonde actie kwamen diverse herkenbare elementen uit de Eerste Wereldoorlog naar voren, zoals loopgraven, gifgas en gasmaskers, bajonetten en Mark V-tanks. Ook passeerden enkele vliegtuigen de revue, waaronder de legendarische Fokker Dr.I-driedekker. DICE liet in een video zien hoe de studio die Fokker Dr.I, maar ook een groot aantal wapens, heeft mogen gebruiken om de geluiden die zij produceren op te kunnen nemen, om ze zo natuurgetrouw mogelijk te laten klinken in het spel.

De spelers die die wapens en voertuigen gebruiken, zullen in de gameplay verdeeld zijn over vier klassen. De assault-klasse laat spelers onder meer vijandelijke voertuigen uitschakelen, medics houden logischerwijs hun kameraden in leven, de support-klasse beschikt over zware wapens en de scout is met zijn sniper rifle verantwoordelijk voor het vergaren van intel. Daarnaast kunnen spelers in Battlefield 1 ook een ‘voertuig-klasse’ kiezen, zoals Tank Commander of Pilot. Wat de exacte functie van die klassen is, is echter nog niet helemaal duidelijk.

Tijdens de presentatie ging de Zweedse ontwikkelaar ook kort in op de inhoud van de singleplayercampagne, overigens zonder daar iets van te laten zien. Duidelijk werd echter wel dat het spel vanuit meerdere perspectieven gespeeld zal worden, met dus ook meerdere hoofdpersonen. Wie die hoofdpersonen zijn en of hun verhalen op een bepaalde manier met elkaar verbonden zullen zijn, is echter nog niet bekendgemaakt.

Battlefield 1Battlefield 1Battlefield 1Battlefield 1Battlefield 1Battlefield 1Battlefield 1
Bron: tweakers.net