Store Wars, 40 years merchandise

Datum: 25/11/2017
Tijd: 00:00 - 20:00
Omschrijving:

Wisselexpositie

“Store Wars, 40 years merchandise”

Vanaf 19 november “in a galaxy far, far away…”

 

Van 19 november 2016 t/m 29 oktober 2017 wordt in drie zalen van het Museum van de 20e Eeuw van alles getoond wat er rond de Star Wars films is verkocht sinds 1977. Ga zitten in de cockpit van de Millenium Falcon. Kom levensgrote figuren als Chewbaca, Princes Leia en Darth Vader tegen. Bekijk de prachtige LEGO modellen die sinds 1999 zijn verschenen. Laat je meenemen naar het universum van Star Wars. ”A long time ago in a galaxy far, far away….” Nu dichtbij, in Hoorn.

In mei 1977 werd de eerste Star Wars film uitgebracht en werd direct een ‘onverbiddelijke bestseller’! En de kinderen wilden niet enkel de film zien! Ze wilden het speelgoed. De fabrikant werd geconfronteerd met een vraag die veel groter was dan het aanbod. Het was zelfs zo erg dat ze legen dozen verkochten met daarbij de garantie dat kinderen later de poppetjes kregen.

Nieuw succes
Star Wars werd een kolossaal succes. Niet alleen de film, maar vooral ook het speelgoed. Het speelgoed van het merk Kenner was een rage die alleen het eerste jaar al meer dan 100 miljoen dollar winst maakte. En dat succes groeide sindsdien alleen maar. Toen George Lucas halverwege de jaren ’90 aankondigde nog drie Star Wars films te gaan maken, kwam ook de speelgoedproductie weer in beeld. Kenner was inmiddels overgenomen door Hasbro en alle registers werden opengetrokken om ook commercieel een zo groot mogelijk succes te boeken met de merchandise. 

action figures
De fabrikanten hebben niet stilgezeten en geleerd uit het verleden. Nu wordt niet meer gewacht tot de film uitgekomen is om dan de figuren te kunnen verkopen. Nu wordt de verkoop van speelgoed en games gestart voordat de films uitkomen. Daarvan profiteren beide onderdelen van de onderneming. Men veranderde weer van koers toen men zag dat de action figures minder populair werden en constructie speelgoed juist populairder. Er werd contact gezocht met LEGO om samen de hoogst succesvolle serie LEGO Star Wars te maken. Van de eerste modellen uit 1999 tot de allernieuwste constructies zijn te zien op de expositie in Hoorn.

 

In december 2016 komt er weer een nieuwe film uit in de Star Wars reeks: Rogue One: A Star Wars Story is eerste uit de ”Anthology Series” van spin-off films van Star Wars. Het tweede deel wordt de film met Han Solo die in 2018 uitkomt, waarvan de titel nog onbekend is. Een derde deel zal volgen in 2020. Star Wars boeit al 40 jaar meerdere generaties en daarom geeft het Museum van de 20e Eeuw gedurende 11 maanden een mooi overzicht van 40 jaar Star Wars merchandise.

PS dit event duurt een heel jaar en op het forum moet even bepaald worden wanneer we dit eventueel kunnen gaan doen.

 

 

Deelnemers:

  • Dashea
  • Lantern
  • Abib
  • sytes

2 thoughts on “Store Wars, 40 years merchandise”

  1. Als wij op 25 november dit jaar willen gaan kijken, denk ik dat we mee kunnen helpen opruimen en alles in containers kunnen laden, want deze tentoonstelling is van 19 november 2016 t/m 29 oktober 2017.

Leave a Comment